Ca factor principal de instruire si educare a tineretului si de cultura generala a tuturor locuitorilor din toate satele comunei, de la inceput se poate spune ca invatamantul in comuna este foarte bine dezvoltat si se desfasoara permanent la un nivel ridicat. Baza sa materiala se compune din sapte localuri de scoala, din care sase sunt folosite, cel de-al saptelea se gaseste in satul Jarostea, dar nu este folosit din cauza lipsei de copii. Toate aceste scoli sunt construite din beton si caramida si alte materiale durabile, acoperite de tabla. In satul Glavile sunt doua scoli: Scoala generala cu clasele I-VIII coordonatoare (parter plus nivel) si scoala cu clasele I -IV in satul Olteanca, de asemenea un local modern (parter plus etaj) ce s-a dat in folosinta in anul 1976 - 1977.
Toate localurile de scoala dispun de sali de clasa bine amenajate, cu material didactic si mobilier scolar bun. Toate scolile au incaperi pentru cancelarii - profesori, birouri - directori - scoala coordonatoare Glavile. Cea mai mare unitate scolara este cea din satul Glavile care functioneaza si ca scoala coordonatoare, iar cea de-a doua este in satul Olteanca. Tot in satul Olteanca - catunul Marinesti functioneaza Scoala generala cu clasele I-IV, in satul Aninoasa Scoala generala cu clasele I - IV, iar la periferia satului Glavile -catunnl Batarasti, Scoala generala cu clasele I-IV construita in anul 1935 din initiativa si indemnul invatatorului Roman Gheorghe, pe a carui proprietate s-a si construit.
Toate scolile au si sali pentru gradinite. Corpul profesoral din comuna este compus din 22 cadre didactice din care: 4 educatoare, 6 invatatori, 12 profesori de specialitati diferite. La scoala sunt cuprinsi toti copiii de varsta scolara din comuna si nu sunt copii nescolarizati. Tot invatamantul in comuna se desfasoara intr-o singura serie, dimineata intre orele 8 - 15, dupa un orar bine alcatuit pe clase si scoli si riguros respectat. Toate cadrele didactice din comuna sunt calificate, fiind absolventi ai scolilor pedagogice si ai invatamantului pedagogic universitar. Au domiciliul stabil in localitate si locuiesc in gospodarie proprie, ca fii ai satelor, sau stabiliti aici prin casatorie. Munca didactica ce o desfasoara ca specialisti este la un nivel ridicat si se concretizeaza in faptul ca absolventii scolilor de 8 ani concureaza cu succes la scolile liceale si profesionale la care se inscriu. In comuna nu mai sunt analfabeti, iar pentru lichidarea analfabetismului, pe langa scoala Gaavile a functionat pentru adulti si o sectie prin fara frecventa. De educatorii lor, elevii sunt indrumati a frecventa si citi carti din biblioteca scolara si din cea comunala, sa-si alcatuiasca biblioteci personale, sa foloseasca presa zilnica si emisiunile de radio - tv.
Avand in vedere baza materiala de care dispun scolile cat si incadrarea acestora cu personal didactic calificat si competent, invatamantul in comuna Glavile este bine dezvoltat, bine organizat si bine apreciat la nivel de inspectorat si de alte organe.
La aprecieri numai de bine si de toti factorii, s-a ajuns si prin faptul ca in comuna invatamantul organizat in unitati scolare are o vechime de peste 100 de ani, iar slujitorii sai au fost fii ai satului cu dragoste de munca, buni organizatori si bine pregatiti profesional. Astfel, in 1899 a luat fiinta Scoala Olteanca, primul invatator fiind Matei Zugravu si a functionat in casa lui Vasile Iancu Popa doi ani, in anul al treilea mutandu-se in casa lui Dumitru Tranescu (Neata al Litii) pana in anul 1904. In 1898 s-a cumparat terenul pentru scoala de la Ambrozie Mihai Popa, actul de cumparare fiind transcris cu numarul 1353 la Grefa Tribunalului Valcea, primar fiind in acel timp Ilie Florea Chituc. In 1903 a inceput zidirea localului de scoala, cu doua sali de clasa, cancelarie, antreu si o perdea in spate pentru recreatia copiilor, antreprenor fiind Toma Cojocaru din Sirineasa.
Localul a fost zidit din caramida, fara fundatie din beton si fara centura de beton armat, temelia a fost cam la suprafata, terenul a fost slab, astfel ca prin 1922 localul a inceput sa prezinte crapaturi in ziduri - prima data in miazanoapte.
Intre anii 1951 - 1954 s-a ridicat un nou local de scoala cu patru sali de clasa, prin cheltuiala si munca satenilor.
In anul 1971 localul devenind neincapator prin prelungirea scolarizarii - 8 clase, conducerea comunei reprezentata prin secretarul de partid Ivan Dumitru si directiunea Scolii generale reprezentata prin Georgescu Gheorghe si Burda Anton, au hotarat construirea unei scoli moderne, singura de acest fel pe intreaga vale a Pescenei pana in anii 1984 cand au inceput constructia si la alte scoli in comunele Sutesti, Creteni, Pesceana.
In satul Glavile, primele activitati de invatamant mai mult sau mai putin organizat, se fac cunoscute incepand cu anul 1837 sub domnia lui Alexandru Ghica (1834 - 1842) numai un an din lipsa de invatatori. In 1850 se redeschide cand functioneaza continuu.
La inceput a functionat ca invatator - preotul satului. Dupa relatarile veteranului Nicolaita Popa de la 1877, primul invatator ar fi fost un oarecare Vladescu - fiu al satului. Localul de scoala - o casa particulara a neamului Vladescu - casa ce a existat pana in anul 1950.
Scoala "Veche" construita in anul 1910 a avut ca invatatori fii ai satului ca Nae Badita, Gaju Constantin, Gheorghe Margaritescu, dascali ce cu mintile lor luminate au facut sa lumineze alte minti de-a lungul atator generatii de elevi.
Aceasta scoala avea patru sali de clasa, cancelarie si era construita din caramida arsa, acoperita cu tigla. La aceasta scoala a invatat dramaturgul si prozatorul Valeriu Anania primele litere avandu-l ca invatator pe Nae Badita.
Aceasta scoala devine neincapatoare prin cresterea populatiei scolare si a dezvoltarii invatamantului in sat si in anul 1962 se porneste construirea altei scoli, scoala cu clasele I-VIII ce a fost data in folosinta in 1964, luna noiembrie.